İndeks:
Mekanik Havalandırma Sistemi Nedir?
Mekanik havalandırma sistemi havalandırma ihtiyacının karşılanması için günümüzdeki en verimli ve gelişmiş havalandırma türüdür. İç ortamda bulunan havanın temizlenmesini ve sağlıklı hale getirilmesini sağlayan bu havalandırma türü stabil çalışmasıyla da istenildiği kadar hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Hesaş Mekanik ve Havalandırma Sistemleri sektörde profesyonel çözümler sunmakta ve kurumsal çözüm ortağınız olarak hizmet vermektedir.
Mekanik Havalandırma Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Mekanik havalandırma sistemi temel olarak iç ortamda bulunan kötü havanın dışarıya, dış ortamdaki temiz havanın ise içeriye alınmasını sağlayan sistemdir. Kullanım alanına ve talep edilen özelliklere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ancak bu çeşitlerin ortak özelliği kullanıcıların hava kalitesini kolay şekilde kontrol edebilmelerinin yanında farklı iklimlendirme ihtiyaçlarına da yanıt bulabilmeleridir. Sistem farklı parçalardan bir araya gelir. Dışarıdaki havayı içeriye alan dış ünite, havanın mahale dağılmasını ve taşınmasını sağlayan kanallar, havanın sirkülasyonunu yapan fanlar ve hava giriş çıkışı için kullanılan menfezler temel parçalar arasında yer alır.
Egzoz Havalandırma Sistemi
Egzoz havalandırma, özellikle kötü kokuların, duman ve gaz gibi atıkların bulunduğu mahallerde kullanılan bir yöntemdir. Ortamdaki insanların sağlıkları açısından riskli ve rahatsızlık verici havanın alınması için çok etkilidir. Bu sistemde kirli havayı ortamdan çekmek için kullanılan bir egzoz sistemi vardır ve çekilen hava sonrasında dışarıya tahliye edilmektedir. Aynı zamanda filtreler sayesinde de sistem daha etkili hale getirilebilir.
Besleme Havalandırma Sistemi
Besleme havalandırma sistemleri ortamın sürekli olarak temiz ve yeni havayla beslendiği, ortamdaki kötü havanın ise çekilerek dışarıya alındığı sistemlerdir. Kullanım kolaylığı sunması bakımından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kötü havanın dışarıya atılması için besleme havalandırma, egzoz havalandırma ile birlikte kullanılır.
Enerji Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi
Enerji geri kazanımlı havalandırma sistemi temiz havanın beslenmesi için kullanılmaktadır. Dışarıdan alınan hava akımındaki nemin belirli bir kısmı gelen havaya aktarılmaktadır, bu sayede evdeki nem sabit seviyede tutulur. Özellikle havanın çok kurutucu olmaması istenen alanlarda bu sistem önemli avantajlar sunar.
Mekanik Havalandırmanın Avantajları
Mekanik havalandırma sistemleri verimli ve stabil çalışmaları ile birlikte istenen hava kalitesinin elde edilmesinde yardımcı olurlar. Küçük ve büyük alan ayrımı yapmadan, mahalin boyutlarına göre kurulabiliyor olmaları, bakım ve tamirlerinin de kolay olması bu havalandırmaların sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır. Hesaş Havalandırma Sistemleri tarafından sunulan sistemlerin kullanımlarına göre avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Dışarıdan alınan havanın içeriye çekilmesini sağlayarak sürekli olarak havanın tazelenmesini sağlarlar.
- Dışarıdan hava girdiği için sadece havanın yenilenmesi değil aynı zamanda düşen oksijen miktarının da ideal seviyelerde olmasını sağlarlar. Böylece ortamdaki sağlık açısından olası riskleri de kaldırmaya yardımcı olurlar.
- Fabrika gibi alanlarda üretime dayalı olarak ortaya çıkan toz ve çeşitli akarların dışarıya tahliye edilmesini sağlarlar. Böylece ortam güvenliğinin sağlanmasında etkilidirler.
- Kötü kokuların yanında, sigara dumanı, zehirli gazlar ve nemin de ortamdan alınmasında yardımcı olurlar.
- Yangın durumunda ortaya çıkan dumanın mahale yayılmasını engellemek için dumanı tahliye amacıyla kullanılabilirler.
Bu faydalarının yanında sistemin ekonomik olması, çeşitli iklimlendirme çözümleri ile bir araya getirilip ısı veya soğutma ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlaması ve uzun ömürlü olması da ayrıca avantajlı noktalar oluşturur.
Mekanik Havalandırmaların Dezavantajları
Mekanik havalandırma sistemi olumsuzluk açısından kayda değer özellikler taşımaz. Sistem en verimli ve sağlıklı şekilde kullanım üzerine kurulmuştur. Bu yüzden sistemde bahsedilecek olumsuzluklar da azdır. Buna karşılık sistem kurulumunun, bakımının ve tamirinin uzman gerektirmesi, ortamın tamamen temizlenmesi için ek elemanlara ihtiyaç duyması ve yüksek dozda toksik içeren kimyasallar için uygun olmaması gibi noktalar dezavantajları arasında sayılabilir.