İndeks:
Sığınak Havalandırma Sistemleri
Sığınak havalandırma sistemleri olağanüstü durumlarda sığınaklarda bulunacak insanlar için temiz ve sağlıklı hava sağlayan sistemlerdir. Özellikle sığınaklar küçük ve kapalı alanlar oldukları ve ne kadar süre kalınacağı da önceden bilinmediği için bu sistemlerin kullanılmasında önemli yararlar söz konusudur.
Sığınak Havalandırma Sistemleri Ne İşe Yarar?
Sığınak havalandırma sistemleri sığınak içinde bulunanların sağlıklı bir şekilde korunabilmeleri için ihtiyaç duyulan temiz havanın ortama verilmesini sağlarlar. Sığınaklar afet veya benzeri durumlarda korunmak için girilen yerler oldukları için bu alanlara yönelik yaşam koşulları için uygun hava kalitesinin sağlanması gerekmektedir. Hayati konularda sığınaklar büyük önem taşıdıkları için kullanım açısından da uygun koşulların sağlanması gerekmektedir.
Sığınaklar için yasal zorunluluk kapsamında havalandırma sistemlerinin kullanılması da gerekmektedir. Bu kapsamda ilgili yönetmeliklere uygun olarak profesyonel şekilde kurulum sağlayacak Hesaş Mekanik tarafından sunulacak hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
Sığınak Havalandırma Sistemi Nasıl Kurulur?
Sığınak havalandırma sistemleri için öncelikle kurulacak alana yönelik keşif çalışmaları yapılmaktadır. Bu alana yönelik keşif çalışmalarının yapılmasında mimari özellikler dikkate alınmaktadır. Sonrasında ise havalandırma fanı, kanalları, menfez ve bacası gibi elemanlar ile birlikte projenin kurulumuna başlanmaktadır.
Sığınaklarda temel öncelik stabil ve yüksek verimli olacak şekilde hava giriş ve çıkışının sağlanabilmesidir. Bunun yanında özellikle mevsim koşullarına göre sığınak içinde iklimlendirme ihtiyaçları da doğacaktır. Bunun için de sisteme entegre edilecek iklimlendirme elemanları ile birlikte sıcak veya soğuk hava ihtiyacı da karşılanabilmektedir.
Sığınakta ne kadar süre kalınacağı belli olmayacağı için sistem çalışmasını yüksek verimlilik sunacak şekilde ayarlamaktadır. Ayrıca havalandırma sisteminin kontrolünün de kolay olmasından kaynaklı istenen hava debisi ve iklimlendirme özelliklerine rahat şekilde kullanıcılar tarafından ayarlama yapılabilmektedir. Havalandırma kapasitesi ise sığınak büyüklüğüne göre değişmektedir.
CO2 oranının bu alanlarda yüzde 2’den fazla olmaması gerektiği için kurulacak olan havalandırma sistemi alanın ihtiyacını karşılayacak şekilde verimlilik sunmalıdır. Bunun yanında filtre sistemi de kullanılarak dışarıya verilecek havanın da etrafta bulunanların olumsuz anlamda etkilenmemesi sağlanmalıdır. Dışarıdan alınacak havanın da her zaman temiz olması için hava giriş ünitesinin bakımları düzenli kontrol edilmelidir.