Kızgın Su Tesisatı
Yüksek basınç altında sıcak su üretimi sağlayan kazanlara kızgın su kazanı denilmektedir. Kızgın su kazanlarında 120 derecenin üstünde sıcak su üretilmektedir. Bu kazanlar genel olarak merkezi sistemlerde tercih edilir. Kazanlardaki sıcak suyu belirli bir derecede tutmak için ise sistemin daimi olarak belirli basınçta tutulması gerekir.
Kızgın su tesisatı üç tam geçişli, alev ve duman borusuna sahip, yüksek verim değerleri sunan üründür. Bu kazanların alev ve duman boruları da aynalara kaynaklı yapıdadır. Böylece tamir ve bakım işleri de kolaylıkla yapılmaktadır. Yarım silindir kazanlar, katı yakıtlı kazanlar gerekli hallerde doğalgaz yakmaya uygun hale getirilebilmektedir.
Sıcak Su Tesisatı Çeşitleri
Yapılarda suyu kullanım alanına kadar ileten borulara temiz su tesisatı denilir. Bu tesisat ise ikiye ayrılır;
- Besleme borusu; binalarda boru hattının döşenmesinde şebeke suyu ile sayaç arasında kalan kısımdır.
- İç temiz su tesisatı; temiz suyu bölmelere dağıtan ve kolonlardaki suyu kullanım yerine ileten bağlantı borularından oluşur.
Kızgın Su Tesisatı Hakkında
Binalar için ısı transfer istasyonu kurulu ya da merkezden gelen ısı doğrudan tüketilmiş cihazlara aktarılmaktadır. 100 – 175 derece arasında bulunan su orta sıcaklık kabul edilir, 175 derecenin üstü ise yüksek sıcaklık olarak adlandırılır. Sistem en düşük ekonomik kapasitede genel olarak 500 konut olarak tanımlanır. Bunun yanında sahadaki binaların dağılımı ve her binada bulunan konut sayısı, sistem kurulumunu belirlemek için etkilidir. Birbirine uzak olmayan, her birisi 100 konuttan oluşmuş beş binaya merkezi ısıtma sistemi kurmakla yaygın sahaya dağılan her birisi 25 konuttan oluşan 20 binanın değerlendirilmesi ayrı sonuçlar verir. Belirli bir alana yayılmış blokların ısıtılması için kullanılan sistemler çok yaygınlık göstermez. Fakat üniversite kampüs, hastane gibi alanlar merkezi sistem ile ısıtılır. Bir şehrin belirli bir bölgesini ısıtmak için kurulan sistemler de vardır.
Su Borulu Kazalar
Su borulu kazanlar duman ve alev borulu kazanlara kıyasla su bölgesi hacmi küçük ancak yüksek basınç ve sıcaklıkta buhar üretmeye yarayan sistemlerdir. Su borulu kazanlarda yanma odası, iç kısmından su ve buhar karışımının da döngü yaptığı tüpler bulunur. Bu kazanlar rafineri istasyonlarında alev borulu olanlara kıyasla daha yaygın kullanılır.